Sectiunea ”Antrenare” : Isi propune :
- Să faciliteze accesul tGZ la sisteme de antrenare dezvoltate in zonă sau sustinute de organizatii profesionale cu bună expertiza
- Să faciliteze accesul cadrelor didactice la sisteme de antrenare dezvoltate in zonă sau sustinute de organizatii profesionale cu bună expertiză
Proiecte propuse : De la bunici spre viitor ne construim prezentul. Verticala devenirii personale
Schimbarea Paradigmei de Gândire în Educație
Proiecte abordate: ”De la bunici spre viitor ne construim prezentul. Verticala devenirii personale” (v.Fisier Detalii derulare proiect PV.docx atasat – Anexa 2). Acest proiect este initiat doar ca mod de abordare si de a atrage tinerii intr-o dezbatere a viziunilor personale despre nevoia de contextualizare a resurselor personale mostenite (”De la bunici”) cu tinta proiectului propus (”Viitorul”) si cu setul de conditionări ale prezentului.
Incercăm să deprindem tinerii să dezvolte solutii adecvate la provocări din ce in ce mai incitante. Proiectul se dezvoltă gradual, cu un timing adecvat a.i. impactul să fie căt mai mare. La maturitatea proiectului se vor initia mai multe serii de competitii de mini proiecte subsumate principiilor anterior anuntate.
Schimbarea Paradigmei de Gândire în Educație”. Acest proiect va fi gestionat de căte o echipă formată dintr-un reprezentant al mediului de afacere si a unui director de unitate de invătămănt din fiecare judet (Bacău si Neamt).
Scopul proiectului (v.descrierea de pe situl ”Invată să zbori” cu ajutorul linkului evidentiat cu ajutorul culorii albastru) este de a induce vointa de abordare modernă a actului educativ in zonele de acoperire a proiectului – Valea Bistritei.
Anexa 2 : Eseu pentru promovarea proiectului
”De la bunici spre viitor, ne construim prezentul”
În urmă cu ceva timp voiam să-mi fac o rezervare la un hotel dintr-o localitate unde nu mai fusesem niciodată…
Da, știu… Unii dintre voi vor spune: ”Știi ceva? Pe mine nu mă interesează ce voiai tu să faci în urmă cu ceva timp! Las-o baltă!”. Și, da, aveți dreptate. Dar ceea ce vă voi relata merită citit, credeți-mă. E important! Deci, mare atenție la ceea ce urmează!
Cum vă spuneam, m-am așezat în fața laptopului și am început să studiez posibilitățile de cazare ale orașului – citit de prezentari, vizualizat fotografii și studiat google map pentru aprecierea distanței dintre hotelul respectiv și firma unde aveam să-mi desfășor activitățile. Fiul meu m-a văzut ce fac și mi-a sugerat: ”Poate ar fi bine să apreciezi, nițel, și experiențele pe care le-au avut alții, în trecut, în acest hotel. Citește comentariile și ține cont doar de cele care te ajută!”
Am fost tentată să-i spun ”Nu, mulțumesc!” pentru că știu din experiența mea de-o viață că există pe acest pământ suficienți oameni veșnic nemulțumiți și cârcotași cu normă întreagă, care vor da comentarii negative indiferent de realitatea experimentată. În plus, există și comentarii mult prea ”umflat-elogioase”postate de… mătușa Aglaia sau prietenul Giorgică, din dorința de a crește cotarea hotelului… Și, garantat, nici primele, nici cele din urmă, nu mă ajută!
Dar nu am refuzat propunerea fiului meu pentru că mi-a atras atenția ultima parte a sugestiei sale: ”…ține cont doar de cele care te ajută!”. Și am decis chiar așa să și procedez. A fost o decizie înțeleaptă pentru că doar așa m-am scutit de o alegere care m-ar fi putut costa disconfort, timp irosit și enervări inutile. Am aflat, indirect, mai multe despre de unde, când și cu ce să plec la drum, ce să nu car cu mine degeaba în bagaj și unde, evident, chiar vreau să ajung!
Vedeți voi, cam așa stau lucrurile și-n viață… În călătoria devenirii noastre, merită să ne facem un plan, dinainte, și să studiem posibilitățile. E necesar șă știm de unde plecăm și unde vrem să ajungem, dar și ce bagaj merită să luăm cu noi. Iar pentru ca toate astea să fie făcute bine, merită să ținem cont de relatările celor care au avut ocazia să experimenteze înaintea noatră, neluând în calcul părerile negativiste, dar nici cele voit, subiectiv și tendențios interesate…
ASCULTĂ ”poveștile” de viață ale bunicilor, mătușilor, părinților, etc. și ține cont doar de cele care te ajută în conceperea planului ”călătoriei” tale! Crede-mă! Unele nu sunt nici pe departe povești. Am încredere în discernământul tău, dar pentru a discerne e necesar să ai ce… cerne!
IMAGINEAZĂ-ți unde vrei să ajungi în viitor și făurește-ți o imagine clară și precisă a acestei destinații personale – viziunea ta, pentru ca să-ți poți gândi pașii călătoriei tale. Convingerea me neclintită este că TU chiar ești capabil să înfăptuiești orice, absolut orice îți pui în minte, dar pentru a înfăptui e necesar să știi foarte exact CE și, mai ales, DE CE îți dorești să devii în viitor și… efectiv să-ți pui în minte!!!
TRĂIEȘTE–ȚI PREZENTUL făcând pași eficace în direcția visului tău! Dacă te vei mulțumi să visezi cu ochi deschiși, vei trăi, mai devreme sau mai târziu, un coșmar… Dacă vei începe să trăiești activ făcând, vei ajunge să transformi călătoria ta într-o verticală a bucuriei de viață, a dezvoltării tale personale și a construirii de relații trainice cu cei din jur, dar și… o destinație în devenire!
Și acum vin și te întreb:
- Cum îți imaginezi TU aceată VERTICALĂ A DEZVOLTĂRII PERSONALE a tinerilor din România de azi?
- Pe o scară de la 1 la 10, cât de importantă consideri că este moștenirea culturală și de integritate a celor mai vârstnici decât tine, în evoluția ta ca și ființă umană, dar și în evoluția umanității în sine? Care e motivul pentru care ai dat acest punctaj?
- Pe o scară de la 1 la 100, cât de importantă crezi că ar fi derularea de proiecte de relaționare și acțiune în echipă, cu participanți de diferite vârste, cu preocupări și pasiuni diferite dar care au în comun prețuirea acelorași valori personale morale, pentru dezvoltarea ta personală și a celor din jur? Care e motivul pentru care ai dat acest punctaj?
- Ce solutii ai propune tu pentru promovarea unui asemenea proiect încât să se obțină o rată de interes maxim?
- Cum vezi tu cea mai potrivită strategie de abordare sau format de desfasurare a unui asemenea proiect (local, zonal, sau de orice altă întindere în spațiu și timp) încât impactul său să fie maximizat?
- Care crezi că ar merita să fie criteriile de triere, jurizare și chiar premiere, în cazul în care ai avea de ales cele mai bune proiecte de acest gen din mai mule propuse?
- Pe o scară de la 1 la 100, cât de mult ai fi dispus să te implici în a atrage sponsorizări pentru finanțarea unor asemenea proiecte? Care e motivul pentru care ai dat această notă?
- Care crezi că sunt șansele de a obține sponsorizări pentru finanțarea unor asemenea proiecte? Alege tu scara de evaluare! Ce te face să crezi asta?
După cum vezi, noi cu adevărat credem în tine, ne bazăm pe tine și capacitățile tale și chiar suntem dispuși să pariem pe tine tot ce avem mai bun. Te așteptăm să începi să te implici alături de noi, trimițându-ne răspunsurile tale, propunerile tale, viziunea ta! Mare atenție!!! Nu vei putea decide TU cum se face filmul viitorului tău din postura de spectator, dar nici din cea de figurant!
Haide să pornim pe verticala dezvoltării personale, împreună!
Hai să ne cunoastem și să ne apreciem , împreună!
Hai să construim o viață mai bună, împreună!